Europese Commissie wil toelating glyfosaat 10 jaar verlengen

Dat nieuws lekte uit via de Groene fractie in het Europees Parlement. Het EP had juist vorige week een kortere periode en beperkingen voorgesteld.

Als het aan de Europese Commissie ligt, blijft de omstreden onkruidverdelger glyfosaat nog tien jaar ‘zonder beperkingen’ op de markt. De Commissie geeft met dat voorstel geen gehoor aan de resolutie van het Europees Parlement om de toelating met maar 7 jaar te verlengen en er bovendien een aantal beperkingen aan toe te voegen.

Aanvankelijk wilde de EC de toelating van glyfosaat, die op 30 juni afloopt, met opnieuw 15 jaar verlengen. Daar bleken 11 van de lidstaten bezwaar tegen te maken, omdat er vraagtekens zijn gerezen rondom de veiligheid van glyfosaat. Vorig jaar plaatste de IARC de stof in de categorie ‘waarschijnlijk kankerverwekkend’. Het Europese voedselagentschap EFSA ziet echter geen gezondheidsrisico’s voor mensen.

Op 19 mei wordt er in het permanent comité over het nieuwe voorstel van de EC gestemd. De Belgische Europarlementariër Bart Staes is “teleurgesteld dat de Commissie geen rekening hield met de opmerkingen van het parlement” en het voorzorgsprincipe negeert.

bron: MSN

13806 Comments